fbpx

Testy nietolerancji pokarmowej

Oferujemy Państwo nowoczesne badania genetyczne w kierunku nadwrażliwości/nietolerancji pokarmowych na określone składniki żywności. Nietolerancje pokarmowe warunkowane genetycznie najczęściej związane są z mutacją w genie odpowiedzialnym za enzym związany z trawieniem lub metabolizmem danego składnika.

Genetyczne testy pozwalają ocenić, czy występuje:

  • nietolerancja fruktozy,
  • nietolerancja laktozy,
  • nietolerancja galaktozy.

Testy genetyczne na nietolerancję pokarmową mają duże znaczenie w diagnozie dokuczliwych biegunek, wzdęć, bólów brzucha, która znacząco zmniejszają komfort życia.

Za pomocą badania genetycznego można także określić indywidualny stopień tolerancji na sól (sód) pochodzący z diety oraz kofeinę. Wykrycie nadwrażliwości na te składniki pozwala na skuteczne działania profilaktyczne zmniejszające ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz chorób układu krążenia.